Krétska zapečená mousaka
Recipe by Krétska zapečená mousakaOsob
10
PorciiPríprava
30
minutesPečenie
45
minutesKalórie na porciu
430
kcalIngrediencie
1 kilo baklažánu - cca 207 kcal
½ kila mletého mäsa - cca 800 kcal
1 šálka masla - cca 1628 kcal
1 stredne veľká cibuľa nakrájaná nadrobno - cca 32 kcal
1 šálka paradajkovej šťavy - cca 40 kcal
petržlen - cca 1 kcal
soľ - zanedbateľné z hľadiska kalórií
korenie na mousaku - zanedbateľné z hľadiska kalórií
nové korenie - zanedbateľné z hľadiska kalórií
muškátový oriešok - zanedbateľné z hľadiska kalórií
300 gr. syra Feta jemne rozdrobená - cca 900 kcal
4 šálky mlieka - cca 490 kcal
strúhaný syr gruyere - cca 180 kcal
Bešamelová omáčka - cca 100 kcal
Príprava :
- Polovicu masla dajte na panvicu a cibuľu osmažte
- Pridajte mleté mäso a miešajte, kým mleté mäso nezbelie a neformuje sa do hrudiek
- Potom pridajte paradajkovú šťavu, petržlenovú vňať, soľ, korenie, muškátový oriešok a nové korenie.
- Mleté mäso a omáčku nechajte podusiť kým sa neodparia tekutiny.
- Pripravte si omáčku Bešamel v podľa návodu na obale.
- Vezmite jednu šálku bešamelovej omáčky a vmiešajte ju do mletého mäsa.
- Medzitým umyjeme baklažány a nakrájame na jemné plátky.
- Roztopte zvyšné maslo a pomocou natieracieho štetca rozpustené maslo natrite na baklažány z oboch strán.
- Vložte ich plocho do zapekacej misy a opečte ich v horúcej rúre dozlatista.
- Vložte vrstvu baklažánu do misky na pečenie, pokryjeme polovicou mletého mäsa zmiešanou s polovicou Feta syru.
- Vrstvu prekryte baklažánom a proces opakujte.
- Nakoniec pridajte ďalšiu vrstvu baklažánu a na vrch dáme zvyšnú omáčku Bešamel a posypeme strúhaným tvrdým syrom.
- Pečieme v rúre s ventilátorom pri 180 ° C po dobu 45 minút alebo kým nebude vrch zlatohnedý. Prajeme vám dobrú Chuť.